Doorgaan naar inhoud
CES 2022

CES 2022

CES 2022

CES, oftewel Consumer Electronics Show, is het grootste tech-evenement ter wereld. Tijdens dit evenement doen de grootste merken zaken met elkaar, ontmoeten zij nieuwe partners en worden de nieuwste producten gepresenteerd. Op deze manier kunnen bedrijven hun merk laten groeien, bouwen zij partnerschappen op en breiden zij hun netwerk uit en het allerbelangrijkste: de nieuwste technologieën zijn klaar om de markt te veroveren. Je krijgt een voorproefje van de baanbrekende producten en technologieën die dit jaar uit zullen worden gebracht.

CES is eigendom van de Consumer Technology Association (CTA)® en wordt door hen geproduceerd. Tijdens CES zijn er bedrijven aanwezig zoals fabrikanten, ontwikkelaars, leveranciers en nog meer bedrijven die gericht zijn op de consumententechnologie. Tijdens deze beurs bespreken 's werelds grootste leiders op dit gebied de meest relevante kwesties in deze sector.

De eerste CES vond plaats in juni 1967 in New York. Sindsdien zijn er duizenden producten aangekondigd op deze jaarlijkse show zoals de OLED technologieën en 4K UHD. De CES van dit jaar vindt plaats van 5 tot en met 7 januari 2022 in Las Vegas. Het evenement duurt dit jaar drie dagen in plaats van vier vanwege de geldende corona regels.

Voor de volgende merken vind je de belangrijkste aankondigingen voor 2022 op het gebied van beeld en geluid:

Samsung

Neo QLED

Vorig jaar kwam Samsung met de miniLED achtergrondverlichting dat de naam Neo QLED kreeg. Een grote vooruitgang die moeilijk te overtreffen is. Of is het hen dit jaar ook gelukt? Allereerst is het gelukt om de helderheid van de leds aan te sturen met 2 meer bits dan vorig jaar. De Neo Quantum Processor weergeeft nu moeiteloos 14-bit HDR-beelden. Daarnaast gebruikt deze processor de nieuwe technologie Shape Adaptive Light. Deze technologie analyseert lijnen, vormen en oppervlaktes waar de miniLED’s zich op aanpassen en er een nog betere beeldkwaliteit gecreëerd wordt. Een AI algoritme genaamd Real Depth Enhancer bootst het menselijk oog na en onderscheidt de voorgrond van de achtergrond, waardoor er extra diepte ontstaat.

In de laatste jaren zijn alle soorten beeldschermen extra belangrijk geworden. We zitten meer thuis en we kijken steeds vaker op een scherm en dit is niet altijd even prettig voor de ogen. Hoewel je makkelijk zelf het scherm naar eigen wens in kan stellen, is het natuurlijk handiger wanneer dit automatisch gaat. Samsung introduceert voor de NeoQLED-modellen EyeComfort. De ingebouwde lichtsensor analyseert het lichtinval en past hier het beeld op aan. Zo worden de kleuren in de avond warmer, wat een stuk fijner is voor de ogen en voor de nachtrust!

QD-OLED

Samsung zou naar verwachting de eerste QD-OLED-modellen presenteren op het CES, dit bleef echter uit. Samsung brengt dit jaar nog modellen uit met het nieuwe paneel. QD-OLED maakt gebruikt van blauwe oleds in combinatie met quantum dots (groen en rood). Door deze techniek is er een nog groter kleurbereik haalbaar en wordt de helderheid vergroot. Naast dit nieuwe paneel heeft Samsung een nieuwe techniek ontwikkeld om reflecties te minimaliseren. De oled-pixels hebben een geoptimaliseerde structuur die reflecties beperkt. Omdat de concurrent ook de term QD-OLED gebruikt, zal Samsung het Samsung OLED noemen. De S95B-serie bestaat uit modellen 55- en 65-inch die beschikken over het nieuwe Samsung OLED. Samsung zet met deze nieuwe lijn een grote stap in OLED. Bekijk hier de line-up.

Geluid

Het geluid van de Neo QLED is dankzij de 3 Layer OTS Pro net iets krachtiger. De OTS wordt daarnaast uitgebreid met de Human Tracking Sound. De processor herkent waar de personen of karakters in het beeld staan en uit het geluid via de multi-channelspeakers vanaf de juiste plaats. Dit kenmerk zit alle modellen vanaf Q70B. De 2022 Neo QLED-tv’s ondersteunen Dolby Atmos, wat een grote vooruitgang is.

Smart Hub

Alle 2022 Samsung tv’s worden geleverd met een nieuwe Smart Hub die je het nog makkelijker moet maken om tussen media en apps te schakelen. Daarnaast is de Smart Calibration een nieuwe toevoeging. Met deze functie kun je gemakkelijk de tv naar jouw wensen instellen, zodat jij de beste beeld- en geluidskwaliteit hebt!

LG

‘The Better Life You Deserve.’ Dat is de slogan van LG voor het jaar 2022. De complete oled en lcd line-up is vernieuwd. Geen supergrote innovaties, maar wel dusdanige verbeteringen die de producten net iets beter maken dan de modellen van vorig jaar. LG liet de OLED EX-technologie eind 2021 nog vallen, maar tot op heden is hier niets nieuws over bekendgemaakt. LG is al met de volledige line up van de oled- en de lcd-led-modellen naar buiten gekomen.

LG OLED 2022

De OLED EVO-technologie die we kennen van de G1-modellen van 2021 is dit jaar op de G2- en de C2-modellen te vinden. De C2-, G2- en de Z2-series zijn allemaal voorzien van de nieuwe α9 Gen 5 processor. Deze drijft in de G2-serie de Brightness Booster aan om zo nog meer helderheid te geven. Daarnaast maakt deze processor gebruik van deep learning om de beeldkwaliteit te verbeteren en nog meer diepte te vertonen door de voor- en achtergrond beter van elkaar te scheiden. LG komt dit jaar voornamelijk met nieuwe inch-maten. Zo wordt de G-serie uitgebreid met een 83-inch en de allereerste 97-inch oled-tv.

De A2- en de B2- modellen zijn voorzien van de α7 Gen 5 processor. De A2-modellen hebben een 50Hz-paneel en de hogere modellen 100Hz. Alle nieuwe OLED-tv’s zijn voorzien van volledige HDR-ondersteuning (Dolby Vision, HDR10 en HLG) en Dolby Atmos-ondersteuning. Een nieuwe feature is dat er vanuit het Game Optimizer-menu game voorkeuren en display presets kunnen selecteren en hiertussen wisselen. Ook geeft dit menu toegang tot de nieuwe Dark Room Mode. Deze modus past automatisch de helderheid van het scherm aan in het donker.

LG QNED 2022

Dit jaar worden er vijf series van de QNED op de markt gebracht. Deze modellen hebben een regulier lcd-scherm, maar de achtergrondverlichting bestaat uit duizenden minileds die in groepen aan te sturen zijn. Deze technologie zorgt voor een hoger contrast en betere helderheid. Van de vijf series beschikken er maar vier over de minled-techniek met local dimming. De missende hierin is de QNED80/81-serie die over edge lit led-achtergrondverlichting beschikt. Ook op de QNED-modellen kun je nu makkelijk vanuit het Game Optimizer-menu game voorkeuren en display presets selecteren en hiertussen switchen. De eyecatcher onder de QNEDs is de 99-serie. De tv’s in deze serie zijn uitgerust met circa 2500 dimming zones, beschikken over een 100Hz paneel en hebben 8K-resolutie. Verder hebben alle modellen volledige HDR-ondersteuning en Dolby Atmos-ondersteuning.

Sony

Sony heeft dit jaar dé grote primeur op televisiegebied. Zij presenteren namelijk als allereerste de Quantum Dot- en OLED-technologie samen genaamd QD-OLED. Samsung haar modellen op het CES ook aankondigen, maar heeft tot op heden nog geen QD-OLED-tv gepresenteerd. De nieuwe A95K-serie zal voorzien zijn van deze nieuwe combinatie, die voor een nog grotere helderheid en breder en levendiger kleurbereik zorgt. De 65-inch van deze serie heeft op het CES 2022 een Innovation Award gewonnen.

Bravia XR

De krachtige Cognitive Processor XR blijft in het middelpunt staan van de vernieuwde Sony 2022 series. Deze processor snapt waar het menselijk brein op let en past hier beeld en geluid op aan. Hierdoor wordt een extra realistische luister- en kijkervaring gecreëerd. Deze Bravia XR-processor is aanwezig in de volgende series:

  • Sony Z9K
  • Sony A95K
  • Sony X95K
  • Sony A90K
  • Sony A80K
  • Sony X90K

Beeld & geluid

Verder introduceert Sony de Netflix Adaptive Calibrated Mode. Hierdoor wordt Netflix-content aangepast aan het omgevingslicht. Verder zijn de oled-modellen voorzien van Acoustic Surface Audio+ en de lcd led-modellen van Acoustic Multi Audio die de audioweergave afstellen op de positie van het geluid op het scherm. Verder kun je in 2022 een Bravia Cam aanschaffen. Deze camera is speciaal gemaakt voor de nieuwe Sony televisies en registreert waar de kijkers zitten en past hier de beeldweergave en het geluid op aan. Ook dit nieuwe product heeft tijdens en CES een Innovation Award gewonnen.

Vorig artikel LG 2022 modellen
Volgend artikel Samsung 2022 modellen