Doorgaan naar inhoud
Het beste tv advies

Het beste tv advies

Advies over televisies

Je wilt een nieuwe televisie kopen en daar graag advies over? Elektro Retail helpt je graag bij het maken van de juiste keuze. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een televisie?
Als je een televisie gaat kopen, zijn er diverse factoren die belangrijk zijn. Belangrijk is om voor jezelf goed in beeld te hebben welk formaat tv je wenst en welke functies je nodig hebt.

Daarnaast zijn er tegenwoordig verschillende type televisies, zoals Ultra HD / 4K tv’s, OLED tv’s, QLED tv’s, Smart tv’s en LED tv’s. Het nieuwste type tv is de 8K UHD televisie welke momenteel enkel door Samsung en LG verkocht worden. Bepaal welk type bij jou past. Het oog wil ook wat, dus je kunt ook kijken naar de verschillende merken en modellen.

Resolutie televisie
De resolutie van een televisie geeft aan uit hoeveel pixels het beeldscherm opgebouwd is. Hoe meer pixels, hoe hoger de resolutie en hoe scherper het beeld is. Hoe groter de televisie, hoe beter het verschil in resolutie waarneembaar is.

Heb je een kleine televisie nodig, dan is de resolutie van minder belang bij het maken van een keuze. Maar heb je een grote televisie nodig, dan is de resolutie een van de factoren die zwaar wegen bij het maken van een juiste keuze voor een nieuwe tv. Een voorbeeld: de resolutie van een Ultra HD/4K tv is dus 4x scherper dan een televisie met Full HD.

Welk beeldschermformaat past bij mij?
Het kiezen van het juiste beeldformaat is lastiger dan het lijkt. Bij het maken van de juiste keuze, dien je rekening te houden met de volgende factoren:

  • Resolutie
  • Kijkafstand
  • Wat kijk je voornamelijk op tv (sport, films, games)

Een grote of kleine tv?
Of een televisie groot of klein is, is voor iedereen verschillend. Gemiddeld genomen wordt een televisie van 40 tot 55 inch een tv van een ‘normaal’ formaat genoemd.

Kijkafstand televisie
Hoe groter de afstand is dat jij van je televisie zit, hoe groter de televisie kan zijn. Oftewel: hoe groter de kijkafstand, hoe groter de tv. In het algemeen wordt de vuistregel toegepast dat de kijkafstand van de televisie ongeveer 2,4x de beelddiagonaal moet zijn.

Je kunt jouw juiste beeldschermformaat op de volgende manier uitrekenen:

  1. Meet de afstand tussen de plek vanwaar je gaat zitten om tv te kijken en de televisie;
  2. Deel deze afstand door 2,4;
  3. De uitkomst is de indicatie voor jouw beeldschermformaat;
  4. Noteer de beeldschermformaten die dicht bij deze uitkomst liggen.

Let op dat beeldschermformaten in inches verkocht worden. Dit betekent dus dat je centimeters moet omrekenen naar inches. 

Wat kijk ik op tv?
Films
Films kun je het beste kijken in een donkere ruimte. De televisie moet dan een diepe, zwarte kleur geven wanneer jij er recht voor zit. Ook een goed contrast is belangrijk wanneer je thuis veel films kijkt op tv. Kijk je juist televisie in een lichte kamer, bijvoorbeeld met veel ramen, kijk dan naar een televisie die zorgt voor minder reflectie op het scherm.

Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor een tv met netwerkverbinding. Wel zo handig las je wilt streamen of bijvoorbeeld veel series en films via Netflix kijkt. Qua formaat is het advies om voor een televisie te kiezen tussen de 46 en 65 inch.

Games
Gebruik je de televisie om op te gamen, dan is het belangrijk om naar de reactietijd van de televisie te kijken. Dit is voornamelijk handig wanneer je games speelt waarbij een snelle reactietijd nodig is zoals bij Call of Duty. Kies dan voor een tv met een input lag tussen de 0 en 20 ms. Voor de gemiddelde gamer is een reactietijd tussen de 20 mx en 50 ms ook prima.

Sluit je de Playstation 4, Xbox One 5 of One X op de tv aan? Dan heb je een 4K televisie nodig die HDR ondersteunt.

Volgend artikel Sony 2022 modellen