Doorgaan naar inhoud
Samsung 2022 modellen

Samsung 2022 modellen

Samsung komt met Human Tracking Sound

Op het CES 2022 heeft Samsung een deel van de line up 2022 bekendgemaakt. Iedereen zat vol smart te wachten op de presentatie van het nieuwe QD-OLED, maar dit moest helaas uitblijven. Hoewel ze deze nieuwe modellen niet officieel hebben gepresenteerd tijdens het CES, weten we al wel wat deze nieuwe techniek inhoudt en wat Samsung hieraan toe gaat voegen om oled-panelen op een nog hoger niveau te tillen. QD-OLED is de combinatie van de blauwe oleds en de quantum dots, groen en rood, die ervoor zorgt dat de panelen een nog grotere kleurbereik hebben en meer helderheid. Gezien deze techniek ook door concurrenten wordt gebruikt zal Samsung deze techniek een Samsung OLED noemen. Samsung laat het niet alleen bij deze nieuwe techniek zitten. De nieuwe QD-OLED tv’s zullen beschikken over een anti-reflectielaag die, zoals het woordt al aangeeft, reflectie moet minimaliseren. De Samsung OLED-serie S95B zal uit twee types bestaan: QE55S95B en QE65S95B.

Neo QLED

Samsung komt dit jaar met de verbeterde versie van het vorig jaar geïntroduceerde Neo QLED. De miniLED-achtergrondverlichting is dit jaar aan te sturen met 14 bits in vergelijking met de 12 bits van vorig jaar. Dit betekent nog meer controle over de lichtopbrengst en meer kleurnuances. Op basis van de AI analyse van het beeld kan de lichtstraal van de LED aangepast worden. In heldere voorwerpen zal de lichtstraal smaller zijn dan bij donkere voorwerpen. Deze technologie heet Shape Adaptive Light en zal voornamelijk blooming, de witte waas om objecten, moeten voorkomen. De Neo Quantum processor stuurt het nieuwe AI Object Depth Enhancer aan. Dit stelt de scherpte van het beeld af op waar het menselijk ook zou focussen. Het onderscheidt de voorgrond van de achtergrond en creëert een meer realistischer beeld.

Comfort Mode & Kalibratie

Daarnaast komt Samsung met de Intelligent Comfort Mode. Al jaren is bekend dat koel (blauw) licht niet goed is voor de ogen en voor de nachtrust. De modus past de helderheid en de warmte van de kleuren aan op basis van het tijdstip. Verder wordt er vanaf de Q60B kalibratie beschikbaar. Zo kun je zelf de televisie kalibreren, zodat die optimaal is ingesteld.

Geluid

Het topmodel, de QN900B, krijgt extra luidsprekers die naar boven zijn gericht waardoor de 90 Watt 6.2.4-kanaal audiosysteem helemaal tot zijn recht komt. Naast de Object Tracking Sound (OTS), wordt er uitgebreid met Human Tracking Sound. De slimme processor herkent de plaats van de mensen/karakters en probeert daarmee het geluid zo specifiek mogelijk in het beeld te plaatsten. Deze functie zal beschikbaar zijn vanaf de Q70B. Verder zullen alle Neo QLED tv’s Dolby Atmos ondersteunen.

Lifestyle

De drie Lifestyle-series (The Frame, The Serif en The Sero) krijgen een nieuw anti-reflectie scherm en een matte display film. Dit zorgt voor minder reflectie en minder zichtbare vingerafdrukken. Daarnaast zullen deze drie series ook beschikken over de Intelligent Comfort Mode. De volledige line-up van Samsung is nog niet bekend, maar wanneer deze verschijnt zullen de typenummers met de bijbehorende kenmerken bekend worden gemaakt.

Vorig artikel CES 2022