Doorgaan naar inhoud
Sony 2022 modellen

Sony 2022 modellen

Sony presenteert als eerste een QD-OLED-tv

Sony heeft deze week de line-up bekendgemaakt van de nieuwste modellen waar innovatieve technieken zijn gepresenteerd. Sony presenteert als allereerste fabrikant een QD-OLED-televisie en dat is niet het enige! Sony brengt ook de Bravia XR tv line-up op de markt met modellen die over de XR Triluminos Max-technologie voor oled beschikken. Kort samengevat steekt Sony ver boven de concurrentie uit. In dit artikel lees je meer over deze bijzondere en vernieuwende technieken.

Processor & QD-OLED

We beginnen met de processor van Sony die de XR Backlight Master Drive van de miniled-modellen aanstuurt: de Cognitieve Processor XR. Deze processor zorgt voor een hoge helderheid, diepe zwartwaarden en een nauwkeurige kleurweergave. Aanpassen van het beeld op basis van lichtomstandigheden in de kamer wordt onder de loep genomen. Alle modellen vanaf de X80K zullen in staat zijn om de maximale helderheid aan te passen. De X90K modellen zullen dit ook kunnen aanpassen en de Z9K, A95K en X95K serie zullen zelfs de kleurtemperatuur aanpassen op basis van het licht in de omgeving. De Cognitieve Processor XR stuurt ook de nieuwe A95K oled-televisies aan met XR Triluminos Max, oftewel QD-OLED. Dit is een combinatie van Quantum dots achtergrondverlichting en OLED in één scherm. Sony is daarmee het eerste merk die deze combinatie op de markt brengt. Dit moet zorgen voor een breder kleurbereik en nauwkeurigere kleuren.

MiniLED

Ook de LCD-modellen van Sony zijn geüpgrade. Daar introduceert Sony nu de miniLED-tv’s. Deze techniek werd door veel andere fabrikanten gebruikt. Het gaat om een Full Array Local Dimming achtergrondverlichting die gebruik maakt van hele kleine LEDs met als voordeel dat ze een kleinere lichtstraal produceren waardoor ze ook hogere piek helderheid bieden.

Series

De A95K serie is voorzien van een Quantum OLED paneel. Net zoals de A90J van 2021 meet de processor in de A95K serie nauwkeurig de opwarming van verschillende zones van het scherm. Dit model krijgt het One Slate design dat we kennen van Sony’s eerste OLED, de A1. Bij deze serie wijst de voet naar achteren en is in feite onzichtbaar aan de voorkant. Je kan de voet ook naar voren monteren als je de televisie dicht op de muur wilt plaatsen.

De Z9K serie en de X95K serie zijn voorzien van MiniLED. Belangrijk hier is de XR Backlight Master Drive technologie die zorgt voor een hoge maximale helderheid en nog beter contrast. Sony introduceert deze Mini LEDs in twee modellen: de Z9K en X95K. En niet te vergeten de X90K serie die zorgt voor de beste Full Array LED-televisies.

Bravia Cam

Daarnaast brengt Sony de Bravia Cam uit, een Full HD webcam voor de Z9K en A95K serie. De camera is optioneel te gebruiken en ziet waar de kijkers zitten. De camera past hier de audio- en beeldweergave op aan zodat iedereen de favoriete film of serie het beste ervaart. De bediening kan tevens plaatsvinden door middel van gebaren, videochats en games. De Bravia Cam zit bij de Z9K en A95K serie en is optioneel verkrijgbaar op alle modellen vanaf de X80K.

De nieuwste televisies van Sony beschikken over Google TV en ondersteunen Apple AirPlay. Voor de gamers onder ons: de televisies krijgen het ‘Perfect for PlayStation 5’-label. De console herkent welke tv is aangesloten en past hier automatisch de her-instellingen op aan op de maximale helderheid van de televisie. Hoe ideaal is dat?

Vorig artikel Het beste tv advies
Volgend artikel LG 2022 modellen